Sign In

Woontoren Vuylcop Gratis, Uitkijkpunt

Neereind 29, 3998 WJ Schalkwijk

Wanneer je nietsvermoedend naar Het Verdronken Bos rijdt en deze woontoren passeert op de Schalkwijkse Wetering, zie je direct dat deze woontoren niet zomaar een toren is. Woontoren Vuylcop is waarschijnlijk één van de oudste huizen in de gemeente Houten. Het is grotendeels gebouwd in de 14e eeuw. Het gaf bescherming voor omliggende boerderijen die weleens belegerd werden in dat gebied.

Later is er een kasteel van gemaakt: Kasteel Vuylcop. De woontoren kreeg toen bijgebouwen, torens en een toegangsbrug. Helaas zijn die allemaal weer weg. In 1538 werd Vuylcop als ridderhofstad erkent (dit betekent dat er een ridder woonde). Er heeft ook een verdieping op de woontoren gestaan, maar door verzakking is die er in 1800 weer afgehaald.

De woontoren is nu gerestaureerd. Hij staat daar langs de weg, in een afgelegen gedeelte van Nederland, in alle rust. Met een rijke geschiedenis en boekdelen vol aan verhalen, die we niet weten. Je kunt er niet in of op (alleen op Monumentendag), maar neem de tijd en bekijk de toren. Wat zal hier hebben afgespeeld?

Meer weten en een sneak peak van de binnenkant? Bekijk het korte fimpje hieronder.

Video

1 persoon heeft deze locatie opgeslagen