Sign In

Tips dagje Eiland van Schalkwijk, wat te doen in Schalkwijk

Tips dagje Eiland van Schalkwijk, wat te doen in Schalkwijk

Het Eiland van Schalkwijk, een oase van rust tussen de Lek en het Amsterdam Rijnkanaal in. Schalkwijk biedt een rustig, dorps landschap midden in de natuur.

De mooiste plekken in Schalkwijk zijn zeker de strandjes aan de Lek met fijne grasweiden en de vele forten, die het verhaal van onze geschiedenis vertellen. Een mooie wandeling of fietstocht is hier ook een absolute aanrader. Voor het gemak hebben we het kleine naastgelegen dorpje Tull en ‘t Waal meegenomen in deze lijst.

Top 10 dingen te doen in Schalkwijk en Tull en ‘t Waal

We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met de leukste plekjes in Schalkwijk en Tull en ‘t Waal. Bekijk ze ook gerust op onze kaart. Na de top 10 lees je onderin hoe je deze leuke dingen kunt combineren tot een mooi dagje weg in omgeving Schalkwijk.

Nummer 1: Fort Honswijk; het grootste torenfort van de waterlinie. Niet alleen Fort Honswijk spreekt tot de verbeelding, ook de omgeving. Je ziet de Lek en de uiterwaarden, groen, geitjes en schaapjes. Prachtig uitgestrekte natuur en heel veel rust.

Nummer 2: Werk aan de Groeneweg; geschiedenis en natuur komen tot leven op dit verdedigingswerk. Dankzij de excellent uitgevoerde belevenisroute met soldaat Vendrik maak je een tocht van ongeveer 2 km door de loopgraven, groepsschuilplaatsen en betonnen kazematten.

Nummer 3: Fort Werk aan de Korte Uitweg (Fort WKU). Een ontspannen theehuis, veel picknicktafels en een natuurcamping – in en rond het fort WKU. Voor als je de hectiek echt even helemaal wilt ontsnappen.

Nummer 4: Honswijkerplas. Een zwemplek met speeltuin, grasweide en zandstrand. Wanneer je aankomt rijden heb je links het strand met speeltuin, en rechts een rustigere plek waar ook honden mogen komen. Heb je kleintjes mee? Let op, er ligt vaak veel ganzenpoep.

Nummer 5: Pand Pannenkoek. Heerlijk pannenkoeken en ijsjes eten te midden van een origineel gecreëerde speelplek, én in een prachtig, hip restaurant. Pand Pannenkoek in Schalkwijk is ruim opgezet en is met de retro inrichting en lekker veel planten een fijne plek om je gezin naartoe te brengen.

Nummer 6: Het Verdronken Bos. Een bos dat is verdronken. Het was een bos, nu een plek waar water wordt opgeslagen. Hier kan water naartoe bij teveel neerslag. Resultaat: water met (afgestorven) boomtoppen! Onderweg kom je langs één van de oudste huizen in gemeente Houten: Woontoren Vuylcop.

Nummer 7: Werk aan de Waalse Wetering. Rust, natuur en een picknickplek. Hier kun je even genieten van een stukje historie, luisterend naar fluitende vogels. Werk aan de Waalse Wetering bij Tull en ‘t Waal geeft je een prachtig uitzicht.

Nummer 8: Fort Lunet aan de Snel. Een korte wandeling naar rust, uitzicht en een picknickplek. Het fort is geopend voor wandelaars, maar alleen het bovenste gedeelte. Je kunt niet beneden komen, dat is afgesloten.

Nummer 9: Pand Friet. Het broertje van Pand Pannenkoek, een lokale snackbar met heerlijke verse frieten van Frites uit Zuyd. Haal je patatje af en eet het lekker op langs het Amsterdam Rijnkanaal of rijd door naar de Heulse Waard, als het weer het toelaat!

Nummer 10: Theehuis het Waalse Erf. Even bijkomen met een kop koffie, thee en een taartje. Het kan op Het Waalse Erf, een heerlijk knusse theetuin op het Eiland van Schalkwijk. Het liefst in het zonnetje natuurlijk. De eigenaresse runt haar theehuis met alle liefde, dat proef je!

Nummer 11: Heulse Waard. Lekker picknicken, voetballen en over de keien aan de waterrand klimmen (wees voorzichtig 😉 ). Pal aan rivier de Lek, met Culemborg aan de overkant. Middenin een oase van rust kun je hier even lekker bijkomen van de drukte van de dag.

Een leuk dagje weg in Schalkwijk

We hebben wat tips voor je hoe je deze leuke activiteiten kunt combineren voor een leuk dagje weg in Schalkwijk en/of Tull en ‘t Waal.

Fort hoppen! Begin in de ochtend bij Fort Honswijk en wandel meteen even langs fort Lunet aan de Snel, ze delen hetzelfde parkeerterrein. Rijd dan naar Werk aan de Groeneweg en loop de route. Deze plek is heerlijk voor een picknick, maar je kunt ook voordat je gaat even langs Fort WKU, waar je kunt lunchen. Kun je geen genoeg krijgen van al die forten? Loop dan nog over Werk aan de Waalse Wetering, vanaf hier kun je gemakkelijk een wandeltocht naar Het Verdronken Bos maken. Genoeg van de forten? Plof neer bij Honswijkerplas of eet een pannenkoek bij Pand Pannenkoek, een frietje bij Pand Friet.

(ben je de forten zat, kun je natuurlijk eerder stoppen, wanneer het genoeg is 😉 Fort Honswijk en Werk aan de Groeneweg zijn hier favoriet)

Kids topper! Een toffe wandeling met soldaat Vendrik, het grote torenfort Honswijk en strand. Begin de dag bij Werk aan de Groeneweg. Bezoek vervolgens fort Honswijk en neem eventueel een picknick mee om daar lekker te eten. Plof vervolgens neer bij de Honswijkerplas, zwem, vlieger en geniet van de zon! Sluit af bij Pand Pannenkoek, waar ze ook heerlijke Italiaanse ijsjes verkopen – of kies voor Pand Friet (die zit er pal naast).

Lekker de natuur in! Ga naar Werk aan de Waalse Wetering en loop vanaf daar naar Het Verdronken Bos. Zo kun je nog langs de oude woontoren Vuylcop en terug naar de Werk aan de Waalse Wetering. Als je de andere kant oploopt, is daar Fort WKU in de buurt waar je eventjes kunt eten, of de Honswijkerplas om even lekker uit te waaien aan het water.

Missen we nog een mooie plek in Schalkwijk of Tull en ‘t Waal? Of staat er informatie vermeld die niet meer klopt? Help ons en laat het ons weten in de reacties of via een bericht!

Goede reminder: altijd de actuele openingstijden controleren voordat je gaat!

Meer inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *