Sign In

Tips dagje IJmuiden, wat te doen in IJmuiden?

Tips dagje IJmuiden, wat te doen in IJmuiden?

Zon, zee en strand. Maar dat niet alleen, IJmuiden ligt aan het Noordzeekanaal, een hoofdvaartroute. En er vertrekken grote cruiseschepen vanaf IJmuiden. Schepen, haven, vuurtorens en watersport, in IJmuiden vind je echt van alles. Niet vreemd dat je hier het Zee- en Havenmuseum hebt staan. Want hoe werkt dat nou allemaal?

Top dingen te doen in IJmuiden en omgeving

We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met de leukste plekjes in IJmuiden. Bekijk ze ook gerust op onze kaart. Na de top dingen te doen lees je onderin hoe je deze leuke dingen kunt combineren tot een mooi dagje weg in omgeving IJmuiden.

1. Strand IJmuiden aan Zee & Zuidpier. Geniet van de prachtige brede stranden in IJmuiden. Met verschillende strandtenten en voldoende voorzieningen (in het warme seizoen). Het water is geliefd bij golfsurfers door de stroming naast het Noordzeekanaal. Zin in een wandeling? Loop naar de Zuidpier! Lekker uitwaaien en genieten van het klotsende water op dit wandelpad op de zee.

2. IJmuider Zee- en Havenmuseum. Ontdek alles over de ontwikkeling van het Noordzeekanaal! Bekijk IJmuiden vanuit de radartoren, bekijk de reddingsboten en leer alles over de maritieme activiteiten van vroeger en nu. Als je geluk hebt draaien de motoren in de motorenhal!

3. Kop van de Haven. Hier sta je letterlijk aan de kop van de haven en kijk je uit over de haven en de zee. Cruise-schepen aan de linkerkant, haven in bedrijf om je heen, en daarachter de zee. Geniet van het uitzicht, eet een broodje of ga een hapje eten bij het gelijknamige restaurant Kop Van de Haven (zie menukaart, lekker veel vis!). Ze hebben ook een snackbar waar je verse kibbeling kunt halen.

4. SHIP. Benieuwd hoe de grootste zeesluis ter wereld wordt gebouwd? Je ontdekt het bij SHIP, ofwel Sluis Haven Informatie Punt. Met interactieve spellen en leerzame activiteiten. Ontdek hoe het sluizencomplex werkt, maak kennis met de beroepen van de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de havenregio en hoe voelt het eigenlijk om het Noordzeekanaal binnen te varen aan boord van een schip?

5. Kennemermeer. Een meer pal naast de zee: het Kennemermeer! Het is ontstaan door uitgravingen en nu onderdeel van natuurgebied Kennemerstrand. Er zijn geen voorzieningen, maar wandel er lekker rond! Of neem een picknick mee. Een oase van rust in vergelijking met de drukte van het strand bij IJmuiden. Het meer ligt naast de parkeerplaats voor IJmuiderstrand.

6. Tel Vishandel. Grote vis- en garnalenhandel op een mooie locatie in IJmuiden. Leuk om te zien, rond te kijken en je verse vis te halen! Zo’n mooie vishandel hoort toch een beetje bij de IJmuiden beleving, met al die zee en visserij eromheen.

7. Hallkade. Ontdek de mooie ambachtelijke winkels op de Hallkade aan de Vissershaven in IJmuiden! Van Portugese delicatessen, een grote viswinkel, mooie wijnen en koffie. Struin langs de kade en bekijk de speciaalzaken!

Benieuwd wat er nog meer te doen is in de buurt? Check ook onze lijstjes voor Santpoort-Noord!

Tips voor een leuk dagje weg in IJmuiden

We geven je graag tips hoe je al deze leuke dingen kunt combineren tot een gezellig, leuk en avontuurlijk dagje weg in IJmuiden!

Dagje IJmuiden: Begin je dag met wat frisse lucht. Rijd naar de Kop van de Haven en wandel wat rond. Bekijk de winkeltjes op de Hallkade en haal eventueel een visje bij Tel Vishandel. ‘s Middags kun je naar het IJmuider Zee- en Havenmuseum (let op: geopend op woensdag, zaterdag en zondag). Je kunt ook kiezen voor SHIP in plaats van het museum. Sluit je dag af bij Strand IJmuiden aan Zee & Zuidpier of eventueel het Kennemermeer.

Missen we nog een mooie plek in IJmuiden of omgeving? Of staat er informatie vermeld die niet meer klopt? Help ons en laat het ons weten in de reacties of via een bericht!

Goede reminder: altijd de actuele openingstijden controleren voordat je gaat!

Meer inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *