Sign In

Tips dagje Urk, wat te doen in Urk?

Tips dagje Urk, wat te doen in Urk?

Voormalig eiland Urk, continu in gevecht tegen het water. Een eigen klederdracht, een eigen dialect en volop visserij. Hoewel Urk geen eiland meer is, en de Zuiderzee nu het IJsselmeer is, zie je de rijke geschiedenis nog overal.

Een prachtig Nederlands dorp met een geheel eigen cultuur. Hier kun je lekker uitwaaien op het strand, geniet van heerlijk verse kibbeling terwijl je bootjes kijkt in de leuke haven en beklim de vuurtoren.

Top dingen te doen in Urk en omgeving

We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met de leukste plekjes in Urk. Bekijk ze ook gerust op onze kaart. Na de top dingen te doen lees je onderin hoe je deze leuke dingen kunt combineren tot een mooi dagje weg in omgeving Urk.

1. Museum het Oude Raadhuis. Hoe leefden de Urkers vroeger? Eigen klederdracht, een eigen dialect en een gevecht tegen de wilde zee. Urk, lang geleden een eiland omringd door de Zuiderzee. De Urkers leefden van de visserij en hadden een armoedig bestaan. Ervaar de geschiedenis van Urk in het Museum het Oude Raadhuis!

2. Vuurtoren van Urk. Weleens in een vuurtoren geweest? Deze prachtige vuurtoren trotseert op het puntje van Urk. Gebouwd in 1844 en met z’n 18,5 meter hoog is het een waar icoon voor dit voormalig eiland. Er staan verschillende bankjes bij de vuurtoren, en is daarmee een fijne picknickplek, zo pal aan het IJsselmeer.

3. Grote Strand en Urkerhaven. Lekker zwemmen in het IJsselmeer, zonnen en spelen op de speeltoestellen. Op zonnige dagen is het grote strand bij de Urkerhaven een populaire zwemplek. Het is er veilig, goed afgezet en het loopt langzaam af. Urk is een typisch vissersdorpje, en dat beleef je dubbel en dwars zo naast de haven en scheepswerf. Genoeg te zien!

4. Kerkje aan de Zee. Een prachtig monumentaal kerkje, vroeger aan de zee, nu aan het IJsselmeer. Heerlijk romantisch en een leuke plek voor een picknick. Naast het Kerkje aan de Zee vind je het Vissersmonument, waar alle in zee overleden vissers worden geëerd. Je hebt er een prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

5. Kleine strand. Lekker zwemmen, zonnen en spelen! Op het Kleine strand, ofwel strand Slikhoogte, kun je je prima vermaken. Er is een zandstrand en een afgezet stuk waar je veilig kunt zwemmen in het IJsselmeer. Er staan ook wat speeltoestellen en toiletten.

6. Urker Vishal. Zin in makreel, haring of heerlijke verse vis meenemen naar huis? De Urker Vishal is je plek. Hier kun je gemakkelijk je bestelling meenemen naar de haven en daar lekker opeten met uitzicht op de boten.

7. Bethelkerk. Een grote kerk met zo’n 1000 zitplaatsen midden in het dorpje van het christelijke Urk. In de zomermaanden is de kerk open voor bezichtiging, en het bewonderen waard.

8. Urkerbos. Lekker wandelen, een frisse neus halen en genieten van rust en natuur. In het Urkerbos vind je het allemaal. Het boslandschap wisselt af van verschillende soorten bomen tot open velden en een stuk water (met grote vaste stenen erin zodat je naar de overkant kunt huppen!).

Tips voor een leuk dagje weg in Urk

We geven je graag tips hoe je al deze leuke dingen kunt combineren tot een gezellig, leuk en avontuurlijk dagje weg in Urk!

Rondje Urk: Parkeer bij Kleine strand. Waai daar direct even uit, of neem een kijkje bij Kerkje aan de Zee. Loop door naar Vuurtoren van Urk en beklim die als het open is! Loop vervolgens verder naar Museum het Oude Raadhuis (de Bethelkerk zit ernaast en je komt er langs, kun je direct even een kijkje nemen als het open is!). Plof vervolgens neer bij het Grote Strand en Urkerhaven. Kijk rond, eet kibbeling (bij Urker Vishal) en geniet van het IJsselmeer. Rond de haven zitten ook een heleboel restaurantjes en plekken waar je een ijsje kunt halen. Genoeg water gehad en nog even de benen strekken? Dan kun je altijd nog even bij het Urkerbos gaan kijken!

Missen we nog een mooie plek in Urk of omgeving? Of staat er informatie vermeld die niet meer klopt? Help ons en laat het ons weten in de reacties of via een bericht!

Goede reminder: altijd de actuele openingstijden controleren voordat je gaat!

Meer inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *