Sign In

Tips dagje weg op Schokland, wat te doen op Schokland?

Tips dagje weg op Schokland, wat te doen op Schokland?

Ooit een eiland midden in de Zuiderzee, nu een verhoging in het weiland. Het rijke, bijzondere verleden van dit gebied maakt dat Schokland als allereerste door Unesco op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

Ontdek het leven van de Schokkkers en hun gevecht tegen de zee. Waar ooit flinke strijd is geleverd, is er nu een oase van rust, groen en natuur. Een dagje Schokland is een bijzondere ervaring in natuur en rijke cultuur.

Top 5 dingen te doen in Schokland en omgeving

We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met de leukste plekjes op Schokland. Bekijk ze ook gerust op onze kaart. Na de top 5 lees je onderin hoe je deze leuke dingen kunt combineren tot een mooi dagje weg in omgeving Schokland.

Nummer 1: Museum Schokland. Ooit een eiland in de Zuiderzee, nu volledig drooggelegd en omsingeld door land. In Museum Schokland ervaar je hoe het leven er vroeger was op het eiland, en hoe hard de Schokkers hebben gevochten tegen de stomen van de Zuiderzee en het behoud van hun eiland. In 1859 werd het eiland ontruimd, omdat het niet langer veilig was om daar te wonen.

Nummer 2: Schokkerstrand en -haven. Heerlijk picknicken, schelpjes zoeken en langs de boten in de jachthaven wandelen. Het kan in alle rust bij Schokkerstrand. Een prachtig stukje Nederlandse natuur waar je je even kunt laten gaan. Aan het strand kun je heerlijk zwemmen en zandkastelen bouwen. Er is een speelplek, en ook de natuur nodigt uit om te spelen.

Nummer 3: Gasthuis de Lichtwachter. Toen Schokland nog een eiland was in de Zuiderzee, stond bij de oude haven een lichttoren, een misthoornhuisje en een lichtwachterswoning. Nu spreken ze tot de verbeelding van hoe het ooit misschien geweest is.

Nummer 4: Kerkruïne en voormalige vuurtoren. Een korte wandeling door de natuur, waarbij je een kerkruïne en het fundament van de vuurtoren tegenkomt. Zo midden in het landschap is dat vreemd, maar niet als je bedenkt dat Schokland vroeger een eiland was.

Nummer 5: Bezoekerscentrum de Gesteentetuin en Schokkerbos. Bij Bezoekerscentrum de Gesteentetuin ontdek je wat er allemaal te doen is in de omgeving. Bezoek de tentoonstelling over het ontstaan van stenen en de aarde. Je vindt er ook een speelzolder en regelmatig worden er activiteiten georganiseerd. Je kunt er ook een wandeling maken door het Schokkerbos, deze informatie kun je vinden in het bezoekerscentrum.

Tips voor een leuk dagje weg op Schokland

Op Schokland beleef je een heerlijk dagje weg, vol natuur, rust en als je wilt: water. Ga in de ochtend naar Museum Schokland. Dit geeft je een mooi beeld van de historie van Schokland en voor de kinderen is er genoeg te doen (laat ze de speurtocht doen). Bij het museum is een café waar je iets kunt eten, of pak een picknick in en kies uit Gasthuis de Lichtwachter, Kerkruïne en voormalige vuurtoren of Bezoekerscentrum de Gesteentetuin om daar lekker te picknicken en nog even rond te wandelen. Onze tip: Gasthuis de Lichtwachter. Rijd vervolgens verder naar Schokkerstrand en -haven waar je heerlijk kunt zwemmen, zonnen, en zelfs wat eten bij de haven.

Liever een wat rustigere start? Ga dan eerst naar Schokkerstrand en -haven en neem je picknick mee, of eet bij het café aan de haven. Ga vervolgens naar Museum Schokland en loop nog een mooi rondje bij de Kerkruïne en voormalige vuurtoren.

Missen we nog een mooie plek op Schokland? Of staat er informatie vermeld die niet meer klopt? Help ons en laat het ons weten in de reacties of via een bericht!

Goede reminder: altijd de actuele openingstijden controleren voordat je gaat!

Meer inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *