Hoe was het vroegere gevangenisleven? Bekijk de cellen, ga ‘lekker’ liggen in een bed van een gevangene (zou jij zo kunnen slapen?) en ontdek hoe er vroeger gestraft werd. In het Gevangenismuseum in Veenhuizen hebben we het niet alleen over vroeger, ook kun je leren over het gevangenisleven van nu. Hoe gaat een rechtszaak? Hoe werkt ons rechtssysteem? Je ontdekt het in Veenhuizen!
Je ontdekt in het gevangenismuseum ook een stuk Nederlandse geschiedenis over de Maatschappij van Weldadigheid. Een initiatief van Johannes van den Bosch in 1818. Nederland kende grote armoede na de oorlog, waardoor Johannes bedacht dat iedereen recht heeft op een normaal bestaan. Zijn oplossing: werken. Hij richtte de Maatschappij van Weldadigheid op, initieel bedoeld om mensen een huis en een stukje grond te geven. Zo konden ze leren voor zichzelf te zorgen. Dit is later uitgebreid naar heropvoedingskampen, vrije koloniën en strafkoloniën, de meesten gebouwd in Gevangenisdorp Veenhuizen, waar nu het Gevangenismuseum is gevestigd.
Het is reuze interessant om het boek Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen te lezen. Zij beschrijft op boeiende wijze de historie van de koloniën in Veenhuizen.
Er rijdt een Boevenbus, een rondleiding over het terrein bij Veenhuizen. Je komt langs de prachtige monumentale gebouwen met rijke historie. Let op: de Boevenbus rijdt niet op zaterdag, maar alleen op woensdag- en zondagmiddag. Bekijk hier info over de Boevenbus.
Van dinsdag t/m zondag worden er rondleidingen gegeven in de Rode Pannen, een gevangenis naast het museum. Deze gevangenis heeft tot 2008 nog gevangenen gehad en is toen gesloten. Ben je benieuwd hoe een gevangenis er van binnen uitziet, zorg dan dat je een kijken neemt in de Rode Pannen (voor een meerprijs, boeken bij de balie in het gevangenismuseum).
Voor de kinderen is er een leuke speurtocht in het Gevangenismuseum, genaamd de Vloek van Veenhuizen. Deze haal je op bij de balie.
In het gevangenismuseum is een restaurant aanwezig. Je vindt hier de menukaart. Je kunt buiten ook prima picknicken, er is ook een speelplek op het terrein voor de kleinere kinderen. Het museum is goed begaanbaar met een wandelwagen.
Klik hier voor de tarieven en openingstijden van het Gevangenismuseum. Museumkaart is geldig. Parkeren is gratis.