Sign In

Beleef het historische Zuiderzee gebied in het dorp in het buitenmuseum en de Zuiderzeese schatten in het binnenmuseum. In 1932 sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af. Aan de ene kant ontstond het IJsselmeer en aan het andere kant de Waddenzee. Ontdek hoe de levens van de mensen 100 jaar geleden in de IJsselmeer omringende vissersdorpjes eruit heeft gezien. Echt oud snoep van oma, kleine huizen en boerderijen en het leven op de kade. De beleving is compleet met karpers en eenden in de sloot, oude geitenrassen, schapen en varkens op het terrein.

Voor kinderen is er genoeg te doen voor een echte Zuiderzee beleving. Sla je eigen touw van hennep bij de touwslager. Verkleed je in Oudhollandse klederdracht, speel met Oudhollandse spelletjes en maak een klompbootje zoals de kinderen dat vroeger deden. Zowel in het binnenmuseum als het buitenmuseum zijn er speurtochten te doen. Klik hier voor actuele info.

Het museum bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum. Het maakt niet uit waar je begint. Het bekijken en vooral beleven van het buitenmuseum duurt waarschijnlijk iets langer dan het binnenmuseum.

Eten en drinken

Het Zuiderzee museum heeft meerdere plekke waar je kunt eten of een kopje koffie kunt drinken. Bijvoorbeeld Café Hindeloopen, een snackbar met ijs en frietjes én een zelfbedieningsrestaurant in het Amsterdamse huis. Er is voldoende mogelijkheid om te picknicken.

Openingstijden, prijzen en parkeren

Klik hier voor de openingstijden en prijzen. Museumkaart is geldig. Je kunt ook online tickets kopen via deze link. Om te parkeren rijd je naar het Zuiderzeemuseum (Sluisweg 1 in Enkhuizen). Een parkeerkaart kost 5 euro.

Op bezoek met wandelwagen

Het buitenmuseum is goed begaanbaar met een wandelwagen, maar in de huisjes is het niet altijd praktisch. Even buiten laten staan is een optie. Ook in het binnenmuseum kun je een buggy of kinderwagen beneden achterlaten.

Een dagje uit in Enkhuizen

Een dagje uit in Enkhuizen? Lees hier al onze tips en uitjes in de omgeving! Je kunt ze ook gemakkelijk vinden op onze kaart, bekijk hier al onze tips voor een dagje uit in Enkhuizen.

Zoek je een leuke activiteit in Nederland?

Kijk eens op onze uitgebreide kaart van heel Nederland voor al onze tips!

Locatie