Sign In

Tips dagje Culemborg, wat te doen in Culemborg?

Tips dagje Culemborg, wat te doen in Culemborg?

Vroeger stond hier een heus kasteel, nu nog een kasteeltuin met een stukje ruïne. Aan de binnenstad van Culemborg zie je direct dat er rijke historie ligt. Pal aan de Lek, met een haventje en omringd door groen, natuur en rust.

Culemborg heeft een leuke, mooie binnenstad met een mooi aantal prachtige bezienswaardigheden, delen van de oude stadsmuur en een leuk museum. In de omgeving is er veel groen te vinden, heerlijk voor een wandeling of een picknick, en wellicht een bezoek aan de overblijfselen van de Hollandse Waterlinie (forten en bunkers).

Top dingen te doen in Culemborg en omgeving

We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met de leukste plekjes in Culemborg. Bekijk ze ook gerust op onze kaart. Na de top dingen te doen lees je onderin hoe je deze leuke dingen kunt combineren tot een mooi dagje weg in omgeving Culemborg.

Nummer 1: Elisabeth Weeshuismuseum. Kruip in het leven van een weeskind. Was het streng? Zwaar? Van 1560 tot 1952 woonden er wezen in het Elisabeth Weeshuis. In het museum kun je hun verhalen horen en beleven. Wat gebeurde er bijvoorbeeld als je de aardappelen te dik schilde?

Nummer 2: Molen de Hoop. Een icoon in de binnenstad van Culemborg, omgeven door de oude stadsmuur. Molen de Hoop is actief en maalt op windkracht graan tot meel, dat wordt verwerkt tot broodmix, cake- en koekmixen. Deze kun je kopen in de molenwinkel.

Nummer 3: Werk aan het Spoel. Tegenover het leuke restaurant Caatje aan de Lek vind je Werk aan het Spoel. In de jaren laat 1800 werd Werk aan het Spoel een waar fort, met vier bomvrije gebouwen. Het maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wandel rond en bewonder de rijke historie van deze plek.

Nummer 4: Kasteeltuin Culemborg. Ongelooflijk dat hier op deze plek zo’n prachtig kasteel heeft gestaan, zo bij de binnenstad. Als je een kwartiertje hebt, kun je even rondkijken op het terrein en zien wat er nog bewaard is gebleven. De kasteeltuin is beperkt geopend, vanaf het voorjaar tot najaar, op de zaterdagmiddag.

Nummer 5: Caatje aan de Lek. Het groene Amfitheater spreekt direct tot de verbeelding. Een oase voor kinderen om even lekker te rennen, spelen en verkennen. Het terras kijkt uit op het fort terrein. Bij Caatje kun je heerlijk lunchen, dineren of even lekker zitten voor een kop koffie of een borrel.

Nummer 6: Lekkers aan de Lek (bij veerpontje). Op dit fleurige zomerterras geniet je van een kop koffie, een heerlijk huisgemaakt taartje, ijsjes en uitzicht over de Lek. Er wordt geserveerd uit een kleurige pipowagen. Kijk uit over de Lek, de uiterwaarden en de haven van Culemborg.

Nummer 7: Fort Everdingen. Een biertje drinken op dit prachtige fort, gelegen in de natuur? Fort Everdingen werd gebouwd tussen 1841 en 1847 en werd nog gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is brouwerij Duits&Lauret er gevestigd en kun je er kleine hapjes bestellen in het Proeflokaal, plus de lokaal gebrouwen bier.

Nummer 8: Trekpontje Hagestein de Goudhaeck. De heerlijke bloemenzee, het hoge gras, een oase van rust en uitzicht over de Lek. Met het trekpontje kun je naar de overkant varen. Je kunt hier lekker picknicken, wilde bloemen bewonderen, of besluiten het rondje te lopen rechtsom het water. Leuke, unieke ervaring!

Nummer 9: Una Volta. Pizza eten aan het spoor. Met een industriële inrichting, heerlijk eten en genoeg leuks om de kinderen te vermaken, ben je hier aan het goede adres. Dit Italiaanse restaurant is gelegen in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Het ligt aan het spoor, waardoor er af en toe een trein voorbij raast.

Nummer 10: Doorgezaagde bunker 599. Deze bunker is gebouwd in 1940, is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt pal aan de A2. De bunker is doorgezaagd (dat duurde 4 weken!) en is nu toegankelijk om te bezoeken. Het dient nu als kunstproject.

Nummer 11: Stuw- en sluizencomplex Hagestein. Aan de Lek in Hagestein vind je deze indrukwekkende stuw en schutsluis. Deze helpt mee aan de waterhuishouding in Nederland, samen met de sluizen in Amerongen en Driel. Er is ook een vispassage.

Tips voor een leuk dagje weg in Culemborg

We geven je graag tips hoe je al deze leuke dingen kunt combineren tot een gezellig, leuk en avontuurlijk dagje weg in Culemborg!

Museum, binnenstad en de Lek: Begin in de ochtend bij het Elisabeth Weeshuismuseum. Wandel vervolgens door de binnenstad en bekijk Molen de Hoop en Kasteeltuin Culemborg. Ga vervolgens bij Lekkers aan de Lek (bij veerpontje) bootjes kijken, ijsjes eten en genieten van het uitzicht.

Buitengebied forten, bunkers en water: Begin met een kort bezoekje aan het Stuw- en sluizencomplex Hagestein. Rijd door naar het Trekpontje Hagestein de Goudhaeck. Eet een hapje bij Caatje aan de Lek of picknick op het gebied achter Fort Everdingen. Wandel, ontdek en ga op avontuur! Rijd op het eind nog even langs de Doorgezaagde bunker 599 voor een kort bezoek aan dit unieke object.

Missen we nog een mooie plek in Culemborg of omgeving? Of staat er informatie vermeld die niet meer klopt? Help ons en laat het ons weten in de reacties of via een bericht!

Goede reminder: altijd de actuele openingstijden controleren voordat je gaat!

Meer inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *