Sign In

Tips dagje Velsen, wat te doen in Velsen?

Tips dagje Velsen, wat te doen in Velsen?

Velsen, met het prachtige historische dorpje Velsen-Zuid en Velsen-Noord aan de andere kant van het Noordzeekanaal. Met heerlijk strand, leuke strandtenten, maar ook het gigantische Tata Steel. Het contrast is groot! Lekker afwisselend, hier kun je je prima een dagje vermaken!

Top dingen te doen in Velsen en omgeving

We hebben een mooie lijst voor je samengesteld met de leukste plekjes in Velsen. Bekijk ze ook gerust op onze kaart. Na de top dingen te doen lees je onderin hoe je deze leuke dingen kunt combineren tot een mooi dagje weg in omgeving Velsen.

1. Oud Velsen. Rondlopen in de historische, schilderachtige straten van Oud Velsen. Met een lange geschiedenis tot zeker de achtste eeuw, vind je nu nog veel achttiende eeuwse gebouwen in Oud Velsen. Bewonder de Engelmunduskerk, waar je omheen kunt lopen. Wandel langs het water, geniet van het uitzicht en de voorbij varende vrachtschepen.

2. Buitenplaats Velserbeek. Heerlijk wandelen door het park, spelen in de speeltuin en het bewonderen van de herten in het hertenkamp. Bij de kinderboerderij ontmoet je eenden, kippen en pauwen die je misschien nog nooit eerder gezien hebt!

3. Pieter Vermeulen Museum. Afval scheiden als een pro, knutselen met zwerfafval en kauwgom ontwijken met platvoeten. Ontdek spelenderwijs over hoe we kunnen zorgen voor onze natuur en het milieu in het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis. Officieel het natuur- en milieu educatiecentrum in Velsen.

4. Hoogovensmuseum. Wanneer je langs de hoogovens in Velsen-Noord rijdt, zie je deze fascinerende industrie. Wat gebeurt daar allemaal? In het Hoogovensmuseum kun je alles ontdekken over de ontwikkeling van de hoogovens, hoe ze werken, wat ze doen.

5. SHIP. Benieuwd hoe de grootste zeesluis ter wereld wordt gebouwd? Je ontdekt het bij SHIP, ofwel Sluis Haven Informatie Punt. Met interactieve spellen en leerzame activiteiten. Ontdek hoe het sluizencomplex werkt, maak kennis met de beroepen van de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in de havenregio en hoe voelt het eigenlijk om het Noordzeekanaal binnen te varen aan boord van een schip?

6. Strand Noordpier. Strand Noordpier, direct gelegen aan het Noordzeekanaal. Vanwege de ligging (wind en stroming) een populaire plek onder voornamelijk golfsurfers. Op dit brede, rustige strand kun je ook heerlijk vliegeren. Waait het niet te hard, dan is het een aanrader om de Noordpier helemaal uit te lopen. Een bijzondere ervaring, een wandeling op zee. Genoeg uitgewaaid? Dan kun je even heerlijk neerploffen bij strandtent Aloha of Timboektoe (in het warme seizoen).

7. Strand Zuidpier. Geniet van de prachtige brede stranden in IJmuiden. Met verschillende strandtenten en voldoende voorzieningen (in het warme seizoen). Het water is geliefd bij golfsurfers door de stroming naast het Noordzeekanaal.

8. Kennemermeer. Een meer pal naast de zee: het Kennemermeer! Het is ontstaan door uitgravingen en nu onderdeel van natuurgebied Kennemerstrand. Er zijn geen voorzieningen, maar wandel er lekker rond! Of neem een picknick mee. Een oase van rust in vergelijking met de drukte van het strand bij IJmuiden. Het meer ligt naast de parkeerplaats voor IJmuiderstrand.

9. Buitenplaats en brasserie Beeckestein. Wandel door de prachtig aangelegde tuinen op buitenplaats Beeckensteijn. Vroeger diende Beeckesteijn als zomerverblijf van Amsterdamse regenten. Geen verrassing: Beeckesteijn ligt aan de duinrand van Kennemerland, een prachtige locatie. Rond het huis zie je geometrisch aangelegde tuinen uit de zeventiende eeuw en een romantische landschapstuin uit de achttiende eeuw.

Tips voor een leuk dagje weg in Velsen

We geven je graag tips hoe je al deze leuke dingen kunt combineren tot een gezellig, leuk en avontuurlijk dagje weg in Velsen!

Dagje Velsen-Noord: Wandel door Oud Velsen en geniet van het uitzicht over het Noordzeekanaal. Ga vervolgens naar het Hoogovensmuseum of SHIP. Waai daarna lekker uit bij Strand Noordpier voor een wandeling, een vliegersessie, lekker zwemmen of plof neer bij Aloha of Timboektoe, de strandtenten op het strand.

Dagje Velsen: Wandel door Oud Velsen en geniet van het uitzicht over het Noordzeekanaal. Maak een wandeling bij Buitenplaats Velserbeek of Buitenplaats en brasserie Beeckestein. Bezoek vervolgens het Pieter Vermeulen Museum (check tijden). Plof op het eind van de dag lekker neer bij Strand Zuidpier of het Kennemermeer.

Benieuwd wat er nog meer te doen is? Bekijk ook onze tips voor Santpoort-Noord, Wijk aan Zee en IJmuiden.

Missen we nog een mooie plek in Velsen of omgeving? Of staat er informatie vermeld die niet meer klopt? Help ons en laat het ons weten in de reacties of via een bericht!

Goede reminder: altijd de actuele openingstijden controleren voordat je gaat!

Meer inspiratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *